Wielrennen of mountainbiken? Wat als beginner? Hoe start ik?

Stichting VenloFietst • jan. 06, 2020

Wielrennen of mountainbiken? Wat als beginner? Hoe start ik?

Een van de doelen die VenloFietst zich stelt, is om de fietssport in Limburg te promoten. VenloFietst helpt ook jou daarbij op weg om als beginner eens eerst te starten met een route die jou ligt of die je aandurft. Of als je al een tijdje aan het fietsen bent, het een trapje hoger te proberen, bijv. met de tourrit (100 km) voor gevorderden. Stel je hebt interesse in de fietssport zoals wielrennen en mountainbiken. Dan loop je uiteraard tegen veel vragen aan. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.
1. Fiets kopen?
Stort je niet gelijk in de kosten. Als beginner moet je je natuurlijk eerst oriënteren over de mogelijkheden. Geef daarom niet meteen teveel uit aan je eerste fiets. Tip. Schaf een instapmodel aan, leen een fiets of start met een tweedehands model. Maar laat je vooral ook adviseren door de vakmensen die er verstand van hebben! Neem eens een kijkje bij:  fietscorner.nldekkerstweewielers.nl of giantstore-venlo.nl/nl

2. Wie heeft er verstand van jouw wensen?
Je wilt niet alleen maar een betrouwbare en veilige fiets, maar je wilt ook service (onderhoudsbeurten, snelle reparaties, antwoorden op uw vragen etc.) en advies. Tip. Laat je goed adviseren zodat je ook comfortabel en veilig op je fiets zit. Zo kom je er ook achter welk model bij je past en krijg je een indruk welke kant het met jouw keuze op moet. Net zoals je dat met loopschoenen ook zou doen. Tip. Bespreek de mogelijkheid om de fiets vooraf te kunnen testen.

3. Hoezo opmeten?
Kleding en schoeisel koop je ook niet zomaar. Bij een correcte fietsmeting kijkt de vakman bijv. naar je lichaamslengte en binnenbeenlengte. Zo kan hij de zadelhoogte, stuurhoogte, stuurlengte, stuurbreedte en framehoogte bepalen van je fiets. Je zult daardoor minder snel last krijgen van fysieke klachten en het ook langer volhouden. Tip. Pak hier samen met de vakman de tijd voor of maak een aparte afspraak met hem zodat hij hier met u samen voldoende tijd voor kan nemen.

4. Je wilt toch ook geen blessures?
Op een te grote of te kleine fiets je niet comfortabel. De framemaat is daarom heel erg belangrijk. Die wordt bepaald door de lengte van de zitbuis, ofwel de afstand tussen het centrum van je trappers en de kruising met de liggende framebuis. Je framemaat is dus afhankelijk van de lengte van je benen. Die exacte lengte moet dus bij het opmeten niet vergeten worden.

5. Of ik een tweede bidonhouder op mijn fiets wil?
De vakman vraagt jou ongetwijfeld of je een tweede bidonhouder op je fiets wilt. Is dat belangrijk dan? Tip. Bij korte ritten (korter dan een uur) kun je de tweede bidonhouder gebruiken voor een zgn. gereedschapsbidon (met daarin een multitool, reservebinnenband, bandenlichters, etc.). Bij langere tochten heb je zeker een tweede bidon nodig. Als sportfietser verlies je al snel 2 liter vocht per uur. Dit vochtverlies moet je aanvullen. Met een bidon van 750ml houd je het niet veel langer dan een uur vol. 

6. Klikpedalen vind ik wel eng, moet dat per se? 
Doordat je met je schoen vastzit aan het pedaal kun je zowel omlaag als omhoog kracht leveren. Het grote nadeel is inderdaad dat je vastzit aan je pedalen, en dat is wennen! Gelukkig is in- en uitklikken makkelijk en went het snel. Tip. Maar, laat je niets aanpraten. Kies de pedalen waar jij je prettig én veilig bij voelt.

7. Vergeet niet tijdig te eten en te drinken! Hoezo?
Eet en drink zowel voor, tijdens als na de inspanning. Probeer elk kwartier tot 250 ml te drinken en eet elk uur iets om je koolhydraten (suikers) en zouten op pijl te houden. Je kunt daarvoor sportrepen, fruit en gelletjes (vooral voor het laatste deel van de inspanning) gebruiken.

8. Enkel fietsen om af te vallen?
Fietsen alleen om af te vallen, werkt niet. Bij geen enkele sport eigenlijk. Het gaat om de ‘combinatie van’ omdat lichaamsgewicht verliezen enerzijds afhankelijk is van voldoende beweging en anderzijds van gezonde beweging. Je kunt 5 keer per week intensief fietsen, maar als je verkeerd eet, val je toch niet af. 

9. Zo vaak wil ik helemaal niet fietsen, moet dat dan?
Je moet niets. Het aantal keren dat je fietst per week is afhankelijk van je beschikbare tijd en je doel. Het is duidelijk dat meerdere intensieve ritten per week meer bijdragen aan een betere conditie en gezondheid dan één lange weekendrit. Maar dat moet je verstandig opbouwen en daarbij vooral je eigen tempo bepalen. 

10. Waarom niet op stang laten jagen met afstanden?
Jaag niet op kilometers maar focus op tijd en intensiteit. Kilometers helpen je jouw tochten meetbaar te maken en aan je vrienden te laten zien hoe goed je bezig bent. 

11. Ben ik klaar voor een toertocht?
Kies een tocht of rit die bij jouw niveau past. De meeste tochten bieden de keuze uit verschillende afstanden voor verschillende niveaus. Zo ook de ritten bij VenloFietst of de landelijke tochten die er zijn. Daardoor is er altijd een afstand die bij jouw niveau past. Bovendien zijn er volop verzorgingsposten waar je kunt uitrusten, iets kunt eten en je bidon kunt (bij)vullen. Bij VenloFietst speelt geen tijdscompetitie en kunt u dus in uw eigen tempo fietsen en pauze nemen als u daar behoefte aan hebt.

12. Conditie alleen is niet zaligmakend, of wel?
Fietsen is niet alleen een conditionele sport. Techniek speelt ook een belangrijke rol. Wanneer je over een betere stuurtechniek beschikt, verlies je minder tijd in de bochten en ga je sneller. Maar ook daarover kan de vakman u uitstekend advies geven.

13. Heb ik een trainer nodig?
Dat hangt af van je trainingsdoelen. Wil je in de Alpen gaan fietsen of een tocht van meer dan 200 km maken? Dan kan een trainer je daar uitstekend bij helpen. Bovendien kan een trainer je fietstechniek verbeteren. Dat verhoogt niet alleen het fietsplezier maar de weg wordt er ook een stuk veiliger op. Je techniek verbeteren? Volg bijv. een Start2Bike training!

14. Kan ik meefietsen met de plaatselijke wielerclub?
Nederland kent meer dan 500 wielerverenigingen waar je zonder enige verplichting gratis een keer meefietst. De meeste clubs hebben meerdere snelheidsgroepen. Fiets een keer mee en ontdek welke groep bij jouw niveau past en of de club je aanspreekt. Op fietssport.nl/clubs zie je welke vereniging bij jouw in de buurt zit.

15. Wat neem ik mee tijdens een tocht?
Voldoende drinken (twee bidons van 750ml) en eten, reserveband, fietspomp, bandenlichters, multitool, telefoon, geld en identificatie. 

16. Moet ik een fietsbroek kopen?
Een fietsbroek voorkomt klachten zoals een geïrriteerde huid, schuurplekken en zadelpijn. Tip. De zeem zorgt er voor dat het zweet wordt opgenomen en je dus droge billen houdt tijdens het fietsen. Daarnaast zorgt de zeem voor demping en comfort. Tip. Laat je ook hierbij adviseren door de vakman, want een fietsbroek is niet altijd nodig, dat hangt af van uw doelen, wensen en startniveau. Als recreatieve fietser is een fietsbroek immers niet per se noodzakelijk.

17. Draag ik een onderbroek onder mijn fietsbroek?
Nee, draag nooit een onderbroek onder je fietsbroek. Door de naden in je onderbroek kan je zitvlak irriteren en kunnen er schuurplekken ontstaan. Maar ook hierbij geldt, dat u datgene moet doen dat nodig is en effect heeft op basis van uw voornemens.

18. Moet ik ook nog andere kleding kopen dan? 
Afhankelijk van je budget kun je een complete, op elkaar afgestemde wieleroutfit kopen. Dat is natuurlijk niet noodzakelijk. Met een goede fietsbroek fiets je comfortabeler en een helm en handschoenen zijn noodzakelijk ter bescherming. De overige delen van je kledingset kun je zelf invullen. Draag je liever geen strakke kleren? Geen probleem! Steeds meer fabrikanten hebben zgn. ‘baggy’ (ruime) kleding voor zowel wielrenners als mountainbikers. Je kunt natuurlijk ook een normaal sportshirt dragen. Tip. Let er wel op dat het shirt vocht afvoert zodat je geen kletsnatte rug krijgt.  

19. Moet ik een helm op? 
Ja, dat is weliswaar wettelijk (nog) geen must maar wel een dringend advies want een helm vangt de ergste klap op bij een valpartij waardoor ernstig letsel voorkomen kan worden. Tip. Advies over de aanschaf van een nieuwe helm vind je hier. Let op! Een helm heeft een beperkte houdbaarheidsdatum en na een val biedt de helm niet meer voldoende bescherming. 

20. Ben ik te oud om te fietsen?
Ben je mal? Er zijn genoeg 70-plussers die veel plezier beleven aan de wielersport. Fietsen kun je tot op hoge leeftijd blijven doen doordat je de gewrichten nauwelijks belast. Bovendien is een duursport zoals fietsen goed voor je hart- en bloedvaten. Lees meer over verantwoord trainen wanneer je ouder wordt. Tip. Denk ook eens aan een e-bike als sportfiets. Maar ook daar is betrouwbaar advies van een vakman onontbeerlijk, want het is geen kwestie van opstappen en gas geven. Ken je mogelijkheden, maar zeker ook je beperkingen. Bovendien zijn zulke e-bikes behoorlijke investeringen, dus is een miskoop eens te meer te voorkomen.
door Stichting VenloFietst 29 sep., 2020
De stichting VenloFietst komt de minima en ook de mantelzorgers tegemoet met een fikse korting op de inschrijfprijs voor VenloFietst op 24 en 25 april 2021. Onder het motto VenloVerbindt willen wij als stichting zo ons steentje bijdragen in o.a. de strijd tegen vereenzaming, een van de 5 pijlers waarop dit tweedaags evenement leunt. De korting gaat niet af van het tegoed op de stadspas! De deelnemer betaalt online bij het inschrijven via deze website meteen de verlaagde prijs en geniet zo direct van het voordeel dat de stadspas hem of haar biedt. Met de Stadspas Venlo kan men éénmalig inschrijven voor de Familierit, de easy start route, de handfiets- en rolstoelfietsrit, de Scootmobielrit en de duofietsrit. Tip. Heeft u nog geen Stadspas? Kijk dan op: https://stadspasvenlo.nl/aanvragen of u in aanmerking komt.
Brocante Kuipje
door Stichting VenloFietst 19 feb., 2020
Vandaag zetten wij weer een ambassadeur van VenloFietst in het zonnetje. Deze keer is dat Brocante Kuipje. Speciaal voor VenloFietst hebben zij voor jou deze stoere zinken theelichthouder met opbergvak in de aanbieding: van € 11,95 nu slechts voor € 7,95!
door Stichting VenloFietst 12 feb., 2020
Wilt u uw haarkleur mooi houden en uw haar verzorgen dan heeft KapZones Kappers nu een speciale actie bij een kleurbehandeling. Voor slechts €10 krijgt u nu een shampoo en conditioner afgestemd op uw haar t.w.v. €22,30. Ontvang een warm welkom en laat uzelf en uw haar verwennen! Bij KapZones Kappers kunt u ervan verzekerd zijn dat uw haar eruitziet en aanvoelt zoals u wilt. Of u nu een totaal nieuwe look wilt of uw huidige geweldige uitstraling wilt behouden, bij KapZones Kappers is uw haar in de allerbeste handen.
KapZones Kappers
door Stichting VenloFietst 28 dec., 2019
Wekelijks zetten wij een ambassadeur van VenloFietst in het zonnetje. Deze week is dat KapZones Kappers . Ontvang een warm welkom en laat uzelf en uw haar verwennen! Bij KapZones Kappers kunt u ervan verzekerd zijn dat uw haar eruitziet en aanvoelt zoals u wilt. Of u nu een totaal nieuwe look wilt of uw huidige geweldige uitstraling wilt behouden, bij KapZones Kappers is uw haar in de allerbeste handen. Speciaal voor VenloFietst, kun je bij KapZones Kappers vanaf nu de B.R.U.S.H. warmteborstel komen proberen. Deze borstel die in slechts 90 seconden opwarmt tot 180°C graden zorgt voor een prachtig glanzend, pluisvrij kapsel met krullen of golven met volume. Iedereen kan het leren! Het gaat heel makkelijk en ook snel. Een mooi kapsel na het fietsen lukt hiermee zeker wel!
Antonia Trattoria Italiana, ambassadeur van VenloFietst!
door Stichting VenloFietst 01 dec., 2019
Wekelijks zetten wij een ambassadeur van VenloFietst in het zonnetje. Deze week is dat Antonia Trattoria Italiana. Speciaal voor VenloFietst hebben zij de ‘Spaghetti Vegan Velo’ aan hun menukaart toegevoegd. Geniet nu van een heerlijke vegan pasta met verse groenten en kruiden verrijkt met Italiaanse smaaktinten met een touche van capocuoco Leonardo...
Ga toch fietsen!
door Stichting VenloFietst 22 nov., 2019
Lees- en cadeautip van de Stichting VenloFietst Een inspirerend boek (autobiografie van Thomas Braun) dat niet in je boekenkast mag ontbreken. Het hilarische boek 'Ga toch fietsen!' leverde veel enthousiaste reacties op. Brauns schaamteloze eerlijkheid over zijn angsten, zijn strijd tegen de kilo’s en nicotine, en zijn openbaringen over zijn excessieve drankgebruik zorgden ervoor dat veel lezers besloten ook het roer om te gooien. Jezelf tot de orde roepen? Thomas roept zichzelf tot de orde en gaat anders leven. Hij is moe, gestrest van het vele werk, rookt, drinkt en ligt op de bank met een zak chips. Hij ziet in gezonder te moeten gaan leven. Dus gaat hij trainen, sporten en aan bergtochten deelnemen met zijn fiets. Hilarische gebeurtenissen, anekdotes en emotionele ondervindingen zijn het gevolg. Een leuk, humoristisch en inspirerend boek voor iedereen die uit een ongezonde en vastgelopen leefwijze wil stappen. Het leespanel van de Stichting VenloFietst kan jouw dit boek met een diepere boodschap van harte aanbevelen. Wellicht ook een leuke cadeautip voor de feestdagen? Het boek is o.a. verkrijgbaar bij boekhandel Koops, Klaasstraat 17 in Venlo en kun je hier online bestellen.
Inschrijven voor VenloFietst
door Stichting VenloFietst 21 nov., 2019
Eindelijk is het is zover! De inschrijvingen voor VenloFietst zijn geopend. Je kunt je vanaf nu inschrijven voor de volgende onderdelen: De Bedrijvenrit (60 km) De Studentenrit (40 km) De Scootmobielrit (20 km) De Tourrit (100 km) De familierit (40 km) De rolstoelfietst- en handfietsrit (25 km) Prijzen De inschrijfprijs voor de bedrijvenrit, tourrit en familierit bedraagt € 15 per persoon. De inschrijfprijs voor de studentenrit, scootmobielrit en rolstoelfietst- en handfietsrit bedraagt € 12,50 per persoon.Hiervoor krijg je natuurlijk wel het een ander voor terug. Zie hieronder 'Wat zit er in de inschrijfprijs?'. Korting Studenten van de HAS en de Maastricht University betalen voor de studentenrit € 10 per persoon omdat hun opleiding daar een steentje aan bijdraagt. Leden van de personeelsvereniging VieCuri Venlo betalen € 12,50 omdat hun PV de rest collectief aanvult om deelname onder haar leden te stimuleren. Stadspas Venlo? Ben je in het bezit van de Stadspas Venlo? Dan krijg je een eenmalige fikse korting op de Familierit, de Tourrit, de Rolstoelfiets- en Handfietsrit of de Scootmobielrit. Lees meer... Gezamenlijk, gezellig en gezond! VenloFietst staat in het teken van gezamenlijk, gezellig en gezond door het gebruik van de fiets te stimuleren. Gezellig een dagje fietsen, genieten van natuur, landschap, cultuur, historie en wetenswaardigheden. De ritten zijn geen tijdritten. Er zit wel een (vrijblijvend) wedstrijdelement in. Zo kun je door het invullen van de vragen die op het wedstrijdformulier staan een prijs winnen. De vragen hebben betrekking op omgeving of de fietsroute die je aflegt. De routes zijn geschikt zijn voor alle type fietsen, dus ook voor e-bikes en wielrenfietsen. Maar het is geen wielrenparcours. De meeste knooppuntroutes (fietspaden!) zijn dus gewoon verhard. Wat zit er in de inschrijfprijs? Van de inschrijfprijs gaat sowieso eerst 21/121 btw af die wij moeten afdragen aan de Belastingdienst. De rest is ter dekking van: Een unieke opsteker van deelname (iedere editie krijgt een ander ontwerp) Een fietsstuurbord met deelnamenummer en bevestigingsmateriaal Een oriëntatiekaart, wedstrijdformulier en veiligheidsinstructies Een gratis mobiele fietsreparatie- en/of ophaalservice Een gratis mobiele eerstehulpdienst Gratis parkeren indien met auto (en fietsdrager) Gratis bewaakte fietsstalling Polsbandje voor gratis sanitaire voorzieningen op het fietsplein De kans op het winnen van een hoofdprijs (bijv. een nieuwe fiets) Een snack en een consumptie onderweg (pauzepunten) Wedstrijdformulier met pen Inschrijven is mogelijk t/m 18 maart 2020. Maar ... vol = vol! Schrijf je dus tijdig in.
door Stichting VenloFietst 15 nov., 2019
De stichting VenloFietst komt de minima en ook de mantelzorgers tegemoet met een fikse korting op de inschrijfprijs voor VenloFietst op 25 en 26 april 2020. Onder het motto VenloVerbindt willen wij als stichting zo ons steentje bijdragen in o.a. de strijd tegen vereenzaming, een van de 4 pijlers waarop dit nieuw tweedaags evenement leunt. De korting gaat niet af van het tegoed op de stadspas! De deelnemer betaalt online bij het inschrijven via deze website meteen de verlaagde prijs en geniet zo direct van het voordeel dat de stadspas hem of haar biedt. Met de Stadspas Venlo kan men eenmalig inschrijven voor de Familierit, de Tourrit, de Rolstoelfiets- en Handfietsrit of de Scootmobielrit. Let op. De inschrijvingen starten weliswaar 18 november, maar stadspashouders kunnen pas inschrijven als ze in 2020 hun nieuwe pasje hebben ontvangen. Ze hebben bij inschrijving namelijk hun pasnummer nodig. Met de oude pas of vouchers (die vanaf 2020 niet meer geldig zijn), kan men zich dus niet voortijdig inschrijven. Wil men de nieuwe Stadspas Venlo aanvragen, kan dat vanaf 1 december 2019 via https://stadspasvenlo.nl/aanvragen
Meer nieuws
Share by: